Dia is het leerlingvolgsysteem van Diataal. Net als Boom, IEP en Leerling in Beeld houdt het de ontwikkeling van kinderen bij op het gebied van leren. Bij het lvs van Diataal horen de Dia-toetsen.
In dit artikel lees je alles over Dia-toetsen, het Dia lvs en vertellen we je hoe je met je kind kunt oefenen voor de Dia-toetsen van groep 3 tot en met 8.
Dia leerlingvolgsysteem
Scholen moeten een leerlingvolgsysteem gebruiken om de ontwikkeling van leerlingen in kaart te brengen. Een lvs helpt hen om grip te houden op individuele kinderen en complete klassen. Afhankelijk van hoe een toets binnen het lvs wordt gemaakt, kan de leerkracht – eventueel samen met de kwaliteitscoördinator – aanpassingen doen in het lesaanbod.
Het doel is dat kinderen in groep 8 op deze manier op niveau uitstromen en een passend advies voor het voortgezet onderwijs krijgen. Dit schooladvies wordt altijd gebaseerd op de uitslagen van lvs-toetsen, dus ook de Dia-toetsen.

Dia doorstroomtoets
Groep 8 maakt ook de belangrijke doorstroomtoets. Scholen zijn vrij een toets te kiezen. Dia geeft een eigen doorstroomtoets uit, namelijk de Dia doorstroomtoets. Deze wordt door de meeste scholen gebruikt die ook het lvs van Dia hanteren.
Mocht een school overigens voor een andere toets kiezen, is er niks aan de hand. De doorstroomtoets is onafhankelijk.
Dia-toetsen per leerjaar
Hieronder brengen we per leerjaar in kaart wat de Dia-toetsen bij kinderen controleren.
Groep 3
In groep 3 wordt een start gemaakt met technisch lezen. Dit wordt getest op de Dia-toetsen. De toetsen brengen het leesniveau in kaart en blijven dat vervolgens volgen.
Ook wordt er begonnen met toetsen voor rekenen. In eerste instantie vooral getalbegrip, maar in de toetsen van mei/ juni worden ook bewerkingen getoetst.
Spelling heeft nog alles te maken met het net leren schrijven. Aan de hand van kleine dictees wordt gecontroleerd of kinderen in groep 3 de woorden foutloos kunnen schrijven.
Wil je meer weten? Lees dan alles over het Dia-toets oefenboek van groep 3.
Groep 4
Na groep 3 gaan kinderen in groep 4 verder met het technisch lezen. Er komt echter ook een heel belangrijk vak bij: begrijpend lezen. Hier gaat het om de boodschap in de tekst, begrijpen wat je leest. Het vak begrijpend lezen wordt als zodanig op de Dia-toetsen getoetst.
Rekenen gaat de diepte in met vermenigvuldigen (de tafels) en grotere bewerkingen. Kinderen leren in groep 4 ook al werken met verhoudingen, iets wat ze in de bovenbouw vaker gaan doen bij rekenen met breuken en procenten.
Spelling wordt uitgebreid met nieuwe categoriewoorden, die foutloos moeten worden geschreven.
Meer weten? Lees alles over het oefenboek en oefen de Dia-toets van groep 4.
Groep 5
Begrijpend lezen gaat in groep 5 een prominentere plaats innemen. Het vak wordt belangrijker en dat is te merken in de Dia-toetsen voor begrijpend lezen. Kinderen moeten teksten lezen, inhoudelijke vragen kunnen beantwoorden, maar ook tekstverbanden leggen.
Rekenen in groep 5 gaat over breuken en verhoudingen. In eerste instantie moeten breuken genoemd worden en moeten kinderen ze kleiner of groter maken, maar later in groep 5 worden ze ook opgeteld en afgetrokken.
Bij spelling maakt grammatica langzaam zijn intrede. Kinderen leren woordsoorten en zinsdelen benoemen.
Wil je meer weten over de stof van groep 5? Bekijk het Dia-toets oefenboek voor groep 5.
Groep 6
In groep 6 gaat begrijpend lezen verder met signaalwoorden en verwijswoorden, die uit een tekst kunnen worden gehaald. De dia-toets begrijpend lezen gaat hier dan ook verder op door.
Rekenen wordt uitgebreid met breuken en ook procenten en kommagetallen komen om de hoek kijken. Het metrieke stelsel van gewichten wordt geïntroduceerd en uitgebouwd met oppervlakte en inhoud.
Spelling gaat verder met grammatica, werkwoorden en interpunctie (het gebruik van leestekens).
Ontdek alles over de Dia-toets van groep 6 in het oefenboek van groep 6.
Groep 7
Begrijpend lezen bevat steeds langere teksten en dubbele boodschappen, waardoor kinderen goed moeten kijken en studeren. Een vaardigheid die bij het begrijpend lezen veel wordt gebruikt is het arceren en markeren van tekst. Dit alles om de boodschap van de tekst beter te begrijpen, de bedoeling van de auteur te snappen en meningen en feiten te kunnen onderscheiden.
Bij rekenen wordt er flink wat meer van kinderen gevraagd: het metrieke stelsel wordt uitgebouwd met inhoudsmaten, gewichten en bestandsgrootten. Ook wordt ruimtelijk inzicht vereist en wordt er met breuken gedeeld en vermenigvuldigd. De verhoudingstabel is in groep 7 onmisbaar om foutloos te rekenen.
Op het gebied van spelling staan niet-werkwoorden, werkwoorden, grammatica en interpunctie op het menu. Lange zinnen worden gedicteerd en het is aan de kinderen om die foutloos op te schrijven.
Wil jij je kind goed voorbereiden op de Dia-toets van groep 7? Bekijk het oefenboek.
Groep 8
Hoewel er op het gebied van begrijpend lezen en rekenen weinig nieuws meer wordt aangeboden in groep 8, wordt wel de verdieping gezocht. Begrijpend lezen wordt studerend lezen en het rekenen moet meer en meer vanzelf gaan. Ook nu geldt dat de verhoudingstabel uitkomst kan bieden bij lastigere bewerkingen.
Kinderen moeten in groep 8 foutloos kunnen schrijven en dus flink aan de slag met spelling (werkwoorden, niet-werkwoorden, grammatica en interpunctie).
Wil jij je kind op de Dia-toets van groep 8 of de Dia doorstroomtoets voorbereiden? Bekijk het oefenboek voor groep 8 of het oefenboek voor de doorstroomtoets.
Doorstroomtoets
De Dia doorstroomtoets is de laatste toets die kinderen op de basisschool maken. Het toetsadvies kan bepalend zijn voor het eerder afgegeven schooladvies. Daarbij geldt dat een hogere toetsscore kan leiden tot een hoger schooladvies. Andersom is dat niet zo.
Wil je je kind voorbereiden op de doorstroomtoets? Bekijk dan het oefenboek voor deze belangrijke eindtoets van groep 8.
Dia-toets oefenen
Veel ouders willen de Dia-toets oefenen met hun zoon of dochter. Ze hebben daar de meest uiteenlopende redenen voor, waaronder:
- Veel lesuitval, waardoor kinderen onvoldoende onderwijs hebben gehad;
- Weinig aandacht voor specifieke problemen op school;
- Achterstanden in het leren die ouders in willen lopen;
- Het sterker maken van kinderen op cognitief (leren) gebied;
- Een vinger aan de pols houden gedurende een schooljaar;
- Voorkomen dat kinderen achterstanden oplopen door lesuitval of onbevoegde leerkrachten;
- Stress reduceren door te oefenen.
Als je met je kind voor de Dia toets wil oefenen, moet je wel goed oefenmateriaal in huis halen. Veel online en gratis materiaal is niet toereikend en slaat zelfs de plank mis. Er wordt geoefend met oude vaardigheden of de oefeningen gaan volledig in tegen de wijze waarop de Dia-toets wordt afgenomen.
De oefenboeken van lvstoetsoefenen.nl kunnen helpen om voor te bereiden op de Dia-toets. De oefenboeken zijn door leerkrachten ontwikkeld, samen met kwaliteitscoördinatoren en andere professionals uit het onderwijs. De lvs-toetsen, zoals de Dia-toets, zijn hierbij het uitgangspunt.
Voor ieder leerjaar is er een uitgebreid werkboek. Elk boek bevat meer dan genoeg stof voor alle belangrijke vakken. Oefenen hoeft niet veel tijd te kosten. Met een of twee keer per week doe je namelijk al genoeg om bij te blijven!
Bekijk het overzicht voor alle oefenboeken voor de Dia-toetsen.
Groep 3
- Bereid voor op alle toetsen van groep 3;
- Begrijpend lezen, rekenen, spelling;
- Voor de prijs van slechts twee uur bijles.
Groep 4
- Bereid voor op alle toetsen van groep 4;
- Begrijpend lezen, rekenen, spelling;
- Voor de prijs van slechts twee uur bijles.
Groep 5
- Bereid voor op alle toetsen van groep 5;
- Begrijpend lezen, rekenen, spelling;
- Voor de prijs van slechts twee uur bijles.
Groep 6
- Bereid voor op alle toetsen van groep 6;
- Begrijpend lezen, rekenen, spelling;
- Voor de prijs van slechts twee uur bijles.
Groep 7
- Bereid voor op alle toetsen van groep 7;
- Begrijpend lezen, rekenen, spelling;
- Voor de prijs van slechts twee uur bijles.
Groep 8
- Bereid voor op alle toetsen van groep 8;
- Begrijpend lezen, rekenen, spelling;
- Bereid voor op de doorstroomtoets groep 8.