Doorstroomtoets oefenen

In groep 8 maken alle kinderen een doorstroomtoets, los van welke leerlingvolgsysteem een school volgt. Het doel van de doorstroomtoets is te bekijken welk type vervolgonderwijs bij je kind past. De uitslag van de doorstroomtoets laat dus zien of het schooladvies passend is. Zo niet, wanneer hen hogere score wordt bereikt, wordt het advies aangepast.

Voor veel ouders en kinderen is de doorstroomtoets groep 8 zeer belangrijk. We vertellen je er alles over en geven je handreikingen om te oefenen.

LVS-toetsen en de doorstroomtoets

Scholen brengen de ontwikkeling van kinderen in kaart met het leerlingvolgsysteem, zoals Leerling in Beeld van Cito, IEP van Bureau ICE of DIA van Diataal. Afhankelijk van welk lvs de school gekozen heeft, worden twee of meer keer per jaar toetsen afgenomen vanaf groep 3 tot en met groep 8.

Deze toetsen vormen in groep 7 de basis van het voorlopig schooladvies. Een kind krijgt daar al te horen welk vervolgonderwijs passend wordt gezien door de leerkrachten.

Omdat er meer zekerheid gewenst is, volgt in groep 8 de laatste toets van het lvs: de doorstroomtoets. Die toets vindt plaats ná de advisering en kan dus betekenen dat het advies wordt aangepast.

Verplichte doorstroomtoets basisonderwijs

Kan de doorstroomtoets voor een hoger advies zorgen?

Ja, de doorstroomtoets kan zorgen voor een hoger advies. Stel dat je kind een vmbo-kader advies krijgt, maar vmbo-tl laat zien op de doorstroomtoets. Dan wordt het advies bijgesteld naar vmbo-tl.

Kan de doorstroomtoets voor een lager advies zorgen?

Nee, de doorstroomtoets zorgt nooit voor een lager advies. Stel dat je kind een vmbo-kader advies krijgt, maar vmbo-basis scoort op de doorstroomtoets. Dan wordt het advies niet bijgesteld naar vmbo-basis.

Aanbod van doorstroomtoetsen

Zoals gezegd kunnen scholen gebruik maken van verschillende leerlingvolgsystemen, waaronder IEP en Leerling in Beeld. Deze leerlingvolgsystemen bieden ook een doorstroomtoets aan. Echter zijn scholen vrij om een keuze te maken uit de doorstroomtoetsen die op de markt zijn. Behalve de genoemde leerlingvolgsystemen zijn er nog vier doorstroomtoetsen. Hieronder zetten we de doorstroomtoetsen op een rijtje.

Leerling in Beeld van Cito Doorstroomtoets

Het leerlingvolgsysteem Leerling in Beeld heeft een eigen doorstroomtoets, die past bij de tot dan toe afgenomen toetsen. Deze toets wordt afgenomen in januari of februari.

IEP doorstroomtoets

Het IEP lvs heeft de IEP doorstroomtoets. Deze toets wordt ook afgenomen in de maanden januari of februari.

Route 8 doorstroomtoets

De doorstroomtoets van Route 8 is niet afhankelijk van een leerlingvolgsysteem en kan dus door iedere school in Nederland gebruikt worden. Afname gebeurt net als Leerling in Beeld en IEP in januari of februari.

Dia doorstroomtoets

De Dia doorstroomtoets hoort bij het lvs van Diataal. Deze doorstroomtoets wijkt niet af van de voorgenoemde toetsen en wordt eveneens in de eerste twee maanden van het jaar afgenomen.

AMN doorstroomtoets

De AMN doorstroomtoets is te koppelen aan ieder leerlingvolgsysteem in Nederland, eveneens aan ParnasSys. Het is een onafhankelijke toets die dus door elke school aangeschaft kan worden. De AMN doorstroomtoets wordt afgenomen in januari en februari.

DOE-toets (overheidsdoorstroomtoets)

Tot slot is er de DOE-toets. Dit is de doorstroomtoets van de overheid, een onafhankelijke toets die wordt uitgegeven door het Ministerie van Onderwijs. De DOE-toets past bij ieder leerlingvolgsysteem en maakt het mogelijk voor scholen om niet voor een commerciële partij te kiezen.

Doorstroomtoets groep 8

Inhoud en afname

De doorstroomtoets heeft tot doel te bepalen wat het niveau van een kind op dat moment is. Om die reden worden enkel de basisvaardigheden getoetst. Dat betekent rekenen, taal en spelling. Deze vakken worden in de doorstroomtoets opgesplitst in deelgebieden, die op de volgende neerkomen:

Rekenen

  • Getallen en getalbegrip
  • Meten en meetkunde
  • Verbanden
  • Verhoudingen

Taal

  • Begrijpend lezen
  • Woordenschat
  • Studievaardigheden

Spelling

  • Spelling van niet-werkwoorden
  • Spelling van werkwoorden
  • Grammatica
  • Interpunctie

De afname is door de school zelf te bepalen in de maanden januari en februari, tenzij voor een specifieke digitale afname wordt gekozen. Die is elk jaar op een vast moment. Scholen informeren hier tijdig over.

Doorstroomtoets oefenen

Er hangt nogal veel af van de doorstroomtoets. Om die reden kiezen veel ouders ervoor de doorstroomtoets te oefenen met hun kind. De doorstroomtoets oefenen brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Wanneer er twijfel is over het schooladvies, kan worden geoefend voor een hoger schooladvies (en dus een hogere start op het voortgezet onderwijs);
  • Door te oefenen wordt de doorstroomtoets duidelijker voor kinderen en ervaren ze minder stress;
  • Kinderen die de doorstroomtoets oefenen kunnen tijdig hiaten wegwerken en nog extra trainen voor onderdelen die ze moeilijk vinden;
  • In het geval van lesuitval en lerarentekorten op school houd je met oefenen zelf een vinger aan de pols;
  • De meeste kinderen die de doorstroomtoets oefenen scoren hoger op de echte doorstroomtoets en ondervinden daar het voordeel van.

Wil je aan de slag met de doorstroomtoets oefenen? Dan adviseren we je goed te kijken naar het beschikbare oefenmateriaal. Veel aanbieders hebben oefenboeken of online programma’s in hun aanbod, maar die blijken ontoereikend te zijn of zelfs helemaal verkeerd voor te bereiden.

Daarom heeft lvstoetsoefenen.nl een uitgebreid oefenboek laten opstellen door experts uit het onderwijs, gebaseerd op alle doorstroomtoetsen en de kerndoelen voor groep 8. Met dit oefenboek train je uitgebreid en compleet voor deze belangrijke toets van groep 8.

Inhoud van het oefenboek

Het oefenboek “Doorstroomtoets oefenen” van lvstoetsoefenen.nl bevat ruim 700 unieke oefeningen voor rekenen, taal en spelling en gaat dieper in op begrijpend lezen, woordenschat en studerend lezen. De oefeningen zijn wisselend in niveau en variabel qua vraagstelling. Ieder kind kan op die manier succeservaringen opdoen en als ouder heb je snel in de gaten waar je kind nog op uitvalt.

Ons oefenboek kent vele gebruikers. Hieronder lees je een aantal reacties en reviews. Voor meer reacties en reviews ga je naar de website waar je het boek kunt bestellen.

Doorstroomtoets oefenen recensies