IEP-toets oefenen

IEP is het leerlingvolgsysteem van Bureau Ice. Net als Leerling in Beeld van CITO is IEP een leerlingvolgsysteem dat scholen kunnen kiezen om de ontwikkeling van leerlingen te monitoren. Bij het lvs van IEP horen de IEP lvs-toetsen.

In dit artikel beschrijven we zowel wat het IEP lvs precies is, welke IEP-toetsen er zijn en hoe je met je kind voor de IEP kunt oefenen.

IEP leerlingvolgsysteem

Bureau Ice is de ontwikkelaar van het IEP leerlingvolgsysteem (lvs) en wordt door steeds meer scholen aangeschaft. Dat komt omdat het IEP lvs op drie domeinen toetst, namelijk:

  • Talentonderwijs (IEP handen)
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling (IEP hart)
  • Cognitieve ontwikkeling (IEP hoofd)

Met name die laatste wordt uitgebreid getoetst door het lvs van IEP. Dat heeft meerdere redenen. Om te beginnen kunnen scholen zo de ontwikkeling van kinderen volgen, maar anderzijds kan er ook meer en meer onderwijs op maat worden aangeboden. Als blijkt dat kinderen meer zorg nodig hebben, of juist meer uitdaging kunnen gebruiken, kan de leerkracht daarin voorzien middels de resultaten van het IEP leerlingvolgsysteem.

IEP leerlingvolgsysteem

IEP doorstroomtoets

Kinderen in groep 8 maken aan het einde van hun basisschoolperiode de doorstroomtoets. De IEP doorstroomtoets hoort bij het lvs van IEP en sluit aan bij de eerdere toetsen. De IEP doorstroomtoets is van cruciaal belang, omdat dit een laatste moment is een schooladvies te verhogen (en dus hoger door te stromen in het voortgezet onderwijs).

Het kan overigens zijn dat de school een andere doorstroomtoets gebruikt of de overheidsdoorstroomtoets. Dat maakt op zich niet uit. Alle doorstroomtoetsen passen bij het IEP lvs.

IEP-toetsen per leerjaar

Voor de volledigheid brengen we hieronder in beeld welke IEP-toetsen de kinderen per leerjaar krijgen.

Groep 3

Kinderen in groep 3 beginnen met het technisch lezen en worden daar door IEP hoofd ook op getoetst. Er zijn toetsen in het leerlingvolgsysteem die het leesniveau van kinderen in kaart brengen en blijven volgen.

Begrijpend luisteren is een ander belangrijk vak. Het is de opstap voor begrijpend lezen en toetst de vaardigheden van kinderen op het gebied van tekstbegrip.

Rekenen is ook een belangrijk vak. In groep 3 wordt gerekend tot en met 20 en geteld tot en met 100. Deze vaardigheden worden tijdens de IEP-toets voor rekenen grondig getoetst.

Meer weten over deze toetsen? Lees ook over ons oefenboek voor groep 3.

Groep 4

Rekenen, begrijpend lezen en spelling gaan de belangrijkste rol spelen in groep 4. Als het technisch lezen eenmaal onder de knie is, is het tijd om door te pakken. Begrijpend lezen is van belang. Teksten worden langer en bevatten meer inhoud. Voorzichtig aan maken kinderen kennis met tekstsoorten en tekstverbanden.

De IEP-toets voor rekenen gaat meer en meer over keersommen. Ook verhaaltjessommen komen voorbij. Kinderen hebben hier de vaardigheid voor nodig om rekentaal te kunnen vertalen naar concrete sommen.

Ook spelling komt terug. Er worden dictees afgenomen. Kinderen moeten de belangrijkste categoriewoorden zonder fouten kunnen opschrijven.

Meer weten? Lees ook over ons oefenboek voor groep 4.

Groep 5

In groep 5 hebben veel kinderen het technisch lezen goed onder de knie. Dat betekent dat er nog meer aandacht uit kan gaan naar begrijpend lezen en woordenschat. De meeste kinderen lezen deze teksten zonder problemen, beantwoorden de vragen en kunnen de informatie uit de tekst goed plaatsen.

In groep 5 komen signaalwoorden en verwijswoorden voor het eerst aan bod, al wordt daar nog niet heel grondig op getoetst. Waar wel op getoetst wordt is op de inhoud van een tekst en hoe een kind die begrepen heeft.

Het rekenen gaat in op breuken. Kinderen maken kennis met simpele breuksommen, zoals het deel van een geheel benoemen.

Spelling wordt in groep 5 verdiept met werkwoorden, welke op de juiste wijze vervoegd dienen te worden. Los van werkwoordspelling wordt er wederom ook op categoriewoorden getoetst.

Meer weten over de toetsen in groep 5? Lees ook over ons oefenboek voor groep 5.

Groep 6

In groep 6 treedt een kind toe tot de bovenbouw. Resultaten van het IEP lvs gaan vanaf nu echt tellen voor een schooladvies en een voorlopig schooladvies in groep 7.

Belangrijkste vakken zijn rekenen en begrijpend lezen, omdat het niveau daar grotendeels op wordt gebaseerd.

Bij begrijpend lezen worden teksten moeilijker, complexer en moeten ze hun woordenschat niet alleen gaan raadplegen, maar ook gaan uitbreiden. Tekstverbanden en tekstdoelen spelen een rol en ook meningen en feiten moeten v an elkaar worden onderscheiden.

Rekenen gaat de diepte in met breuken. Deze moeten nu ook worden opgeteld en afgetrokken. Kinderen hebben dus niet meer genoeg aan de basiskennis. De parallel met verhoudingen wordt hier ook getrokken, zeker omdat er in groep 7 en 8 met procenten en kommagetallen wordt gewerkt.

Het vak spelling bevat nu ook woordsoorten en zinsdelen. Ook grammatica komt in groep 6 om de hoe kijken.

Meer weten? Lees ook over ons oefenboek voor groep 6.

Groep 7

Begrijpend lezen en rekenen zijn nog steeds de belangrijkste vakken. In groep 7 worden de laatste vaardigheden aangeleerd, zoals rekenen met procenten, kommagetallen en het metrieke stelsel. De toetsen van IEP op het gebied van rekenen zijn dus heel breed. Het ene moment is een kind een deelsom aan het doen, het andere moment met het metrieke stelsel bezig. Dit kan verwarrend zijn.

Het begrijpend lezen wordt naar een hoger level getild. Kinderen kunnen informatie in de juiste context plaatsen, betekenisvoller maken en tussen de regels door de doelen van een schrijver achterhalen. Zo kan een leuke tekst ineens een verkooptekst blijken te zijn. En een instructie kan zomaar niet kloppen, waardoor het kind de tekst aan moet passen.

Spelling wordt uitgediept met interpunctie. Vanaf nu moeten ook hoofdletters en andere leestekens op de juiste wijze worden gebruikt. Dit wordt getoetst middels dictees, maar ook aan de hand van invuloefeningen en werkbladen.

Meer weten over de toetsen van groep 7? Lees ook over ons oefenboek voor groep 7.

Groep 8

De IEP-toets van groep 8 verschilt van die van de voorgaande jaren. Om te beginnen is de toets eerder, omdat de doorstroomtoets in januari/ februari wordt afgenomen.

De toets richt zich op rekenen en begrijpend lezen, waarbij alle vaardigheden uit groep 7 voorbij komen. In groep 8 worden nauwelijks nog nieuwe vaardigheden aangeleerd, waardoor de aandacht naar de verdieping kan gaan. Begrijpend lezen wordt steeds meer studerend lezen, ter voorbereiding op de middelbare school.

Rekenen toetst breuken, kommagetallen, procenten, meten en meetkunde, verhoudingstabellen en verbanden. Dat is een hele rits aan vaardigheden. De rekentoetsen nemen dan ook de meeste tijd in beslag.

Doorstroomtoets in groep 8

De IEP Doorstroomtoets gaat over alle behandelde vakken: taalverzorging (zoals spelling, woordsoorten, grammatica en interpunctie), rekenen en begrijpend lezen. Zodra de uitslag van de doorstroomtoets hoger uitvalt dan het eerder afgegeven schooladvies, zal de school het advies naar boven moeten bijstellen. Dat gebeurt overigens niet bij een lagere score.

Meer weten over groep 8? Lees ook over ons oefenboek voor groep 8. Bekijk ook ons artikel over de doorstroomtoets.

IEP-toetsen oefenen

Veel ouders willen de IEP oefenen met hun kind. Daar zijn allerlei redenen voor te bedenken, zoals:

  • Door lesuitval hebben kinderen niet voldoende onderwijs gehad;
  • Je wil je kind sterker maken;
  • Er is een achterstand die je wil inhalen;
  • Je wil door het jaar heen een vinger aan de pols houden;
  • Je wil voorkomen dat er achterstanden worden opgebouwd;
  • Door te oefenen wil je stress reduceren.

Wanneer je met je kind de IEP wil oefenen, is het van belang om goed oefenmateriaal in huis te halen. Daarmee bereid je je kind goed voor en sla je niet de plank mis, zoals bij veel online materiaal wel het geval is. Ouders oefenen dan met hun kind, maar bereiken er niks mee, omdat het materiaal niet specifiek op lvs-toetsen, zoals de IEP-toets gericht is.

De oefenboeken van lvstoetsoefenen.nl zijn dat wel. Deze oefenboeken zijn ontwikkeld door leerkrachten en kwaliteitscoördinatoren met oog voor de belangrijkste lvs-toetsen, waaronder de IEP-toets.

Ieder leerjaar bieden we je een uitgebreid werkboek aan. In ieder werkboek zit meer dan voldoende stof voor alle vakken. Dit hoeft helemaal niet arbeidsintensief te zijn. Een of twee keer in de week je kind uit het boek laten werken, is al voldoende om goed bij te blijven op school.

Bekijk het overzicht hieronder voor alle oefenboeken.